Svájci fiatalok kerékpáradománya

Az 1997-ben alapított Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete több külföldi civil szervezettel és intézménnyel is kapcsolatban áll, nyitott újabb és újabb partnerségek kialakítására. Svájccal való kötődésük több évre nyúlik vissza, ekkor ismerkedtek meg közös szemináriumok révén a falugondnoksággal ottani szakemberek és tanárok. Ezúttal újabb sikeres együttműködés részese a kecskeméti székhelyű, kiemelten közhasznú státuszú egyesület: a dübendorfi Kantonsschule Glattal gimnazistái összesen 45 kerékpárt gyűjtöttek a külterületen élő nehéz sorsú családok részére.

A nehézkes megélhetés mellett jelentős az intézményhiány. Sokszor nagy távolságokat kell megtenni, messze van a bolt, az iskola vagy éppen az orvosi rendelő. Andreas Kaiser ösztönzésére önkéntes munkával szerettek volna tenni az esélyegyenlőtlenség csökkentéséért. A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületével Angelica Frech javaslatára vették fel a kapcsolatot.
A Kantonsschule Glattal tanulói időt és fáradtságot nem kímélve gyűjtöttek össze 45 kerékpárt és pénzt a szükséges kerékpártartozékok megvásárlására. Bolhapiacot, jótékonysági koncertet szerveztek, illetve szórólapot készítettek - így diáktársaik mellett az egész város megismerhette példaértékű kezdeményezésüket, amelyhez sokan csatlakoztak. Ezeket a város nagyobb áruházai és bevásárlóközpontjai előtt, szabadidejükben osztogatták. Felhívásuk megjelent a svájci MagyarHáz Alapítvány hasábjain is.
Munkájuk eredményeképpen egyre többen és többen jelentkeztek, hogy segítenének. A gyűjtés rendkívül sikeresnek tekinthető, hiszen összesen 45 kerékpárt és 3000 svájci frankot juttattak el az egyesülethez.
A biciklik kiosztása pályázat útján zajlik, amelyre minden falu- és tanyagondnokos településen élő rászoruló pályázhat a szolgálatot teljesítő személyen keresztül. A pénzadományt a szükséges kerékpártartozékok beszerzésére fordították, így mindegyik megfelel a hazai előírásoknak és jogszabályoknak. Ezen felül minden leendő kerékpár-tulajdonos kap láthatósági mellényt, pumpát és zárat is.
Az akció remélhetőleg ráirányítja a hazai közvélemény figyelmét is az önkéntesség fontosságára.