Fókuszban a szervezetfejlesztés regionális konferencia Debrecenben

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság, a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány és a Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat közös szervezésében került sor 2010. november 17-én Debrecenben - a proHáló Hálózat támogatásával - egy olyan regionális konferenciára, melynek célja a régióban megvalósult szervezetfejlesztési programok bemutatása, tapasztalatok átadása azon szervezetek részére, akik nem tudtak részt venni a megvalósult komplex szervezetfejlesztési projektekben.
Vágvölgyi Gusztáv, az Inspi-Ráció Egyesület képviselője a szervezetfejlesztéséről, a fejlesztési folyamatok módszereiről tartott gyakorlatorientált tájékoztatóját követően ismertette a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben megvalósult komplex szervezetfejlesztési projektek főbb eredményeit (mindkét megyében a projekt szakmai megvalósításában az Inspi-Ráció Egyesület vett részt). A konferencia keretében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetfejlesztési program elemeit, a szervezetfejlesztés során tapasztalt leggyakoribb problémákat ismerhették meg a résztvevők. Mindhárom megyéből egy-egy fejlesztésben résztvevő szervezet képviselője (Csodakutya Alapítvány – H-B. megye, Kisújszállási Városvédő- és Szépítő Egyesület – J-N-SZ. megye, Kalamáris Egyesület – Sz-Sz-B. megye) ismertette könnyed stílusban a saját civil szervezetüknél megvalósult fejlesztési folyamatot, a fejlesztésnek köszönhetően elért eredményeket, szervezeti szinten történt előrelépéseket.
A konferencián résztvevő 25 főnek a délutáni műhelymunka keretében kötetlen beszélgetésre nyílott lehetősége ezen fejlesztések fontosságáról, a szervezetek – hálózatban, szövetségben, vagy más formában történő – együttműködéséről. A műhelymunka zárásaként mindhárom fejlesztésben résztvevő kiemelte, hogy a fejlesztési folyamatból mi volt a szervezet számára a legtanulságosabb: önkéntes program elindulása, középtávú stratégia létrejötte, szervezeti diagnózis. A kitöltött értékelőlapok tanulsága szerint a résztvevők a rendezvényt hasznosnak ítélték, szükségét látják hasonló összejöveteleknek, a tájékozatókat színvonalasnak értékelték.