proHáló – 7 éve hálózatban

Megjelent a „proHáló – 7 éve hálózatban – proHáló – Seven years in network” címmel egy angol és magyar kétnyelvű kiadvány, amely a Hálózat hétéves együttműködését mutatja be.
 
„A kiadványban az érdeklődő olvashat tényszerű elemzést tevékenységünkről, bemutatkoznak tagszervezeteink,
és vallunk arról is, mit jelent számunkra a hálózat, mit kaptunk a közös munkától, és mivel gazdagítottuk azt.
 
Mégis a leírtak mögé kell látni ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a legépítőbb és legtanulságosabb a folyamat volt számunkra, amely során az ösztönös hálózatfejlesztéstől a ma tudatosságáig eljutottunk. Hálózati életutunk elején csak próbálgattuk, majd később beszélni tanultuk a közös nyelvet. Nem kellett egyszerre lépnünk, amikor az úton járni tanultunk, de szorosan fogtuk egymás kezét, és amikor elestünk, egymást segítve talpra álltunk. Mindig jelen volt köztünk a bizalom és együtt maradás igénye.

Közös értelmezéssel és konszenzussal hosszasan alapoztunk: megfogalmaztuk a működésünk tartalmi és szervezeti kereteit, a hálózati minőség jellemzőit, szabályzatokat alkottunk és alkalmaztuk, kiválasztódtak munkaszervezeteink és funkcióik, működőképes lett struktúránk.
Gondosan és fokozatosan építkeztünk: programokat, kutatásokat, elemzéseket terveztünk és valósítottunk meg. Működési tapasztalatainkat öt kiadványban adtuk közre, tudástárunk, időszaki kiadványunk, portálunk született. Civil hálózatfejlesztés - az együttműködés művészete címmel képzési programot akkreditáltattunk és valósítunk meg. Kialakítottuk és alkalmazzuk, a hálózati önkéntes vállalás és önértékelés rendszerét.
Tanultunk, kapcsolatokat építettünk és tapasztalatokat adtunk át a belső és a működési környezetünkben szervezett képzéseken. Öt országban jártunk tanulmányúton. Regionális és nemzetközi konferenciáink fókuszában a hálózatépítés és a szervezetfejlesztés álltak.
Szeretünk és tudunk együtt ünnepelni: várt alkalmaink egyike a proHáló Karácsony, számon tartjuk egymás szakmai és egyéni sikereit, jeles napjait, „proHálócska” pedig már akkor blogolt, amikor még nem is volt divat.
Kezdeményezésünk 18 szervezett együttműködésével indult, mára 12 tagszervezet és az egyéni tagok csoportja
alkotja hálózatunkat. Akik nem tartottak velünk, részben szervezeti átalakulás, vagy a hálózati lét másképpen értelmezése miatt váltak el tőlünk.
Úgy látjuk, ezek a konfliktusokkal teli időszakok rávilágítottak hiányosságainkra, de egyúttal, új elemeket, a hálózati munka más minőségét is hozták számunkra.”

Groskáné Pirányszki Irén
A kiadvány a proHáló Hálózat szellemi műhelyében készült.
Beszerezhető a proHáló Hálózat tagszervezeteinél.