IX. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért

IX. Nyári Egyetem a közösségi részvétel fejlesztéséért
2012. július 25-29. Kunbábony
 
 KÖZÖSSÉGBEN.
szolidárisabb – igazságosabb – fenntarthatóbb
 
 

Idén is szeretettel hívunk és várunk mindenkit Kunbábonyba, a közösségi munka országos szakmaközi találkozójára. Tervezett programunk során a tartós változásokban keressük az együttműködő és fenntartható társadalom felé vezető közösségi utakat. Tervezett programunk fókuszai,
 
Ki hat kire? Mi hat mire?
Társadalmunk és környezetünk természetszerűségei. A válság és egyensúly állapotokban rejlő veszélyek és lehetőségek. Mit várunk és miért félünk a változástól?
 
Egyéni vagy közösségi kihívás a szegénység?
Szegények a településeken, szegény települések. Strukturális problémákra adott helyi programok. Hova számoljuk fel a telepeket? Modernizációs követő utak helyett, ökológikus, korszerű és fenntartható alternatívákat!
 
Önfenntartás és önrendelkezés
Közösségi szolidaritás vs. gazdasági racionalitás. Mitől szolidáris a gazdaság? Cél, vagy eszköz az önfenntartás? Jelenségek, dilemmák és példák: faluvállalat, szociális szövetkezet, kulturális kreatív, stb. Mire mutat alternatívát a szociális földprogram, a közfoglalkoztatás, a háztáji gazdaság támogatása, a közösségi kertek?
 
Nyitott ház – settlement – egyetem
Felelősen helyben: segítők, házépítők, megújuló közösségi intézmények, konfliktusok és megbékélések. Alkalmazkodóképesség növelése helyett a változásra való felkészülés.
 
Térhatás
Átalakuló városok. Közösségi terek, kertek, parkok hatása és visszahatása.
 
 
Információ és jelentkezés:  kunbabonyinye@gmail.com
    http://kunbabonyinye.blogspot.hu
+ 36 1 201 5728, +36 30 359-1678
 
Szervezők: Közösségfejlesztők Egyesülete, Magyar Művelődési Intézet, Civil Kollégium Alapítvány, Közösségi Kapcsolat Alapítvány, SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért, Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete, Adacs-Bábony Szövetkezet, Társadalmi Összetartozásért Alapítvány, Tér-Tár Műhely, Fiatal Fejlesztők Műhelye, Dialóg a Közösségekért Egyesület, Retextil Alapítvány, Nonprofit Média Központ Alapítvány