Az önkormányzatok és a civil szervezetek kapcsolata Budapesten

Létrehozó szervezetek:
NIOK Alapítvány

Állásfoglalás kivonata:
Az önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködése folyamatosan mélyül, bár a mai napig a kapcsolat mélysége elsősorban az egyes felelős beosztásban lévő embereken múlik.
Az önkormányzat kezdeményezőkészsége több helyen kimerül a civil pályázatok kiírásában, ezek az évi 50.000-500.000 Ft közötti összegek csak kisebb méretű programok megvalósítására alkalmasak.
Egyre több helyen jelenik meg a mélyebb együttműködés jeleként (elsősorban a szociális területen) egyes tevékenységek teljes vagy részleges kiszervezése. Jellemzően a kötelezően ellátandó szociális önkormányzati feladatokat bízzák azokra a civil szervezetekre, akik rendelkeznek gyakorlattal, szakemberekkel, esetleg megfelelő infrastruktúrával a tevékenység végzéséhez – szemben az önkormányzattal.
A nem feladatvállalásos kiszerződések elsősorban a kultúra és közművelődés területén találhatók, színházak, kulturális rendezvények szervezői jutnak így támogatáshoz. További támogatott területek a közbiztonság, a szociális szféra és az oktatás.
Jelentős a nem pénzbeni támogatás is: a kedvezményes helyiségbérlet, a bemutatkozási lehetőségek biztosítása, a tájékoztatás, tanfolyamszervezés és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása sorolható ide.
Az együttműködés legritkább fajtája a párbeszéd, a közös tervezés például civil fórumok formájában.
A pozitív tapasztalatoknak köszönhetően az önkormányzatok szinte kivétel nélkül a két szféra közti kapcsolatok fejlesztését fontosnak tartják, terveik között szerepel az intézményes formák kialakítása, fejlesztése, a szélesebb körű együttműködés.