Kárpátalján a proHáló

A proHáló hálózat nemzetközi munkacsoportja folytatta az elmúlt években elkezdett „Fókuszban a hálózatok” konferencia sorozatát. Korábban már Magyarország hat régiójában került sor tapasztalatcserékre a hálózatfejlesztési tapasztalatok továbbadása érdekében. A szomszédos országok nonprofit hálózataival 2009-ben kezdtük meg a tapasztalatcseréket, így jártunk Erdélyben, Szlovákiában, és 2010 áprilisában Kárpátalján – Beregszászon. Nem titkolt szándékunk, hogy a hálózatok szervezése és működtetése területén elért eredményeket megosszuk egymással, megismerjük a jó gyakorlatokat és hosszú távú együttműködést alakítsunk ki.
 
A 2010. április 9-10-én az Ukrán Magyar Területfejlesztési Iroda közreműködésével Beregszászon szerveztünk műhelymunkát, ahol a hálózati együttműködés iránt érdeklődő civil szervezetek képviselővel találkoztunk.
A program keretében bemutattuk a proHáló Hálózatot (kialakulását, működési alapelveit, a munkacsoportokban végzett munkát, értékelési rendszerét, nemzetközi, kistérségi és képzési tevékenységét). A találkozó második napján kárpátaljai civil szervezeti képviselők mutatkoztak be. Megismerhettük Homoki Szilvia, Beregdéda jegyzője, a falusi zöldturizmus helyi szervezőjének turisztikai munkáját, Tarpai József, Ukrán – Magyar Területfejlesztési Iroda tevékenységét, hallhattuk a sikeres „Határon átnyúló projekt” ismertetését, rövid bemutatót céljaikról, és programjaikról. Majd végül Dants Karolina bemutatta a civil szervezetek történelmét, működését Kárpátalján.
A tapasztalatcsere megrendezését a Charles Stewart Mott Foundation támogatta.