Nyíregyháziak Pécsett

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság munkatársai és önkéntesei 2010. április 15-17. között a „Civil közösségi tér működtetésének tanulmányozása Pécsett” projekt keretében szakmai tanulmányúton vettek részt, Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosában. A tanulmányutat a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiuma támogatta.
A program előzményeként – proHáló Hálózati program keretében - egyesületünk egyik munkatársa részt vett egy pécsi projektben (Közösségi Házban közösségként), s úgy gondolta, ezek a tapasztalatok hasznosak lehetnek mások munkájához is.
Szerettük volna megismerni, hogy mit takar a befogadóház, milyen szolgáltatásokat nyújt a „befogadott” szervezeteknek a Nevelők Háza Egyesület. További felvetett kérdéseink: Hogyan lehet működtetni egy ilyen szintű közösségi házat, hogyan történik a „befogadott szervezetekkel” a kapcsolattartás, s a szervezetek milyen programokat bonyolítanak le a Civil Közösségek Házában. Mind a Nevelők Háza Egyesület, mind egyesületünk 2009-ben indította el nyertes TÁMOP 5.5.3. projektjét, s a találkozási alkalom jó lehetőséget teremtett a projekt-tapasztalatok megosztására is.
Vendéglátóink, a Nevelők Háza Egyesület munkatársai (Vincze Csilla, Fűri Ildikó, Hajnal Zsolt és kolléganőik) fogadtak bennünket, s megmutatták a 2006. decemberében átadott, felújított gyönyörű épületet, ahol az egyesület által működtetett Civil Közösségek Háza helyet kapott.
A szakmai programok során megismerhettük a Nevelők Háza egyesület főbb programjait, a Civil Közösségek Háza szolgáltatásait, a „Közösségi Házban közösségként”, valamint a Baranya megyei civil szervezetfejlesztési projekt főbb elemeit, eredményeit, a projekt megvalósítás során felmerült problémákat és azok megoldási módjait.
Paliczné Pelenczei Szilvia